Piszemy o naturoterapii od ponad 30 lat
|
Logowanie »
« Wróć do listy artykułów

Zdrowe żywienie to najlepszy lek *Uwaga reklamowa wersja artykułu. Pełna wersja dostępna w wysyłce*

Zdrowe żywienie to najlepszy lek *Uwaga reklamowa wersja artykułu. Pełna wersja dostępna w wysyłce*

Stare porzekadło mówi, że jemy po to aby żyć, a nie żyjemy, po to aby jeść. I tak należałoby postępować — jeść, aby być jak najzdrowszym, aby dostarczyć organizmowi wszelkiej energii do działania, aby dać mu niezbędne paliwo i budulec potrzebne do życia, od wczesnego dzieciństwa do późnej starości. Bez jedzenia i picia nie ma życia. Warto, aby to życie było zdrowe, szczęśliwe, długie. O jedzeniu mówi się i pisze bardzo dużo. Mnóstwo osób gotuje coraz bardziej wymyślne potrawy, często na fali zainteresowania popularnymi programami telewizyjnymi. Jednocześnie coraz więcej ludzi zwraca ogromną uwagę na to, aby to co je, było jak najzdrowsze dla organizmu. By było smaczne, niskokaloryczne, dające energię i jednocześnie urozmaicone. Rośnie świadomość, że jedzeniem też można leczyć, a odpowiednia dieta pozwala uniknąć wielu chorób. Niestety, jednocześnie Polska jest krajem, gdzie kupuje się i spożywa najwięcej suplementów diety — wszelkiego rodzaju witamin, minerałów, specyfików w tabletkach, które, według ich producentów mają zapewnić nam zdrowe w każdym calu życie. Wiadomo, że tak nie jest. Wszystko co potrzebne do zdrowego życia mamy w pożywieniu, chodzi tylko o to, aby to pożywienie było jak najbardziej urozmaicone i bogate w witaminy, minerały, odpowiednie tłuszcze i białka. Zamiast wydawać setki złotych na chemiczne suplementy, warto sięgnąć po jarzyny, owoce, ryby, pełnoziarniste pieczywo. W wielu środowiskach z drugiej stronny obserwuje się wręcz modę — oby trwała zawsze — na zdrowe jedzenie. I ta moda czy nawyki żywieniowe, albo chęć ich zmiany, rozszerza się.

Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom coraz większej liczby osób, postanowiliśmy wydać książkę dotyczącą zdrowego jedzenia. Zdajemy sobie sprawę, że nie wyczerpiemy w niej wszelkich zagadnień dotyczących optymalnego odżywiania, nie podamy tu wszystkich dostępnych kuracji, diet zdrowotnych, Me opiszemy wszystkich zdrowych produktów. Nie jest to możliwe w takiej publikacji. Staraliśmy się jednak ująć możliwie dużo zagadnień, opisać jak najwięcej wspaniałych i pożywnych produktów, które oferuje nam natura. Pierwsza część publikacji dotyczy podstawowych zasad racjonalnego i zdrowego odżywiania. Znajdziecie tutaj Państwo dekalog zdrowego jedzenia, piszemy ogólnie o niektórych produktach. Wszystkie te zagadnienia rozwijamy w dalszej części książki. Piszemy o odżywianiu nastolatków i seniorów, czyli o osobach w przełomowych momentach życia. Nasze dzieci, nastolatki w tym okresie rosną gwałtownie, uczą się dużo, uprawiają sporty. Trzeba zadbać, aby ich dieta odpowiadała wyzwaniom tego okresu. Ludzie u schyłku życia natomiast potrzebują jadłospisu, który pozwoli im na jak najdłuższe i sprawne funkcjonowanie. Informacje, jakie znajdziecie w tych rozdziałach, dotyczą jednak także osób w każdym wieku (z wyjątkiem małych dzieci, których wymagania żywieniowe są jednak nieco inne) i będą na pewno przydatne dla wielu. Na kolejnych stronach przeczytacie na temat różnorakich kuracji, które można przeprowadzić wykorzystując to, co znajdziemy na starganie warzywno - owocowym. Opisy kuracji rozpoczynamy od rozdziału na temat wody, bez której nie ma życia. Wody mineralne to podstawa naszej codziennej diety i dlatego warto wiedzieć co i ile trzeba pić, aby ta dieta była jak najbardziej optymalna. W tej części przeczytacie też o kuracjach cytryną, o dobroczynnym działaniu różnych gatunków oleju, o kuracjach przy zakwaszeniu organizmu, o dobroczynnym wpływie soków owocowo - warzywnych na nasze zdrowie. Trzecia cześć książki to opis właściwości wielu produktów. Część z nich doskonale znamy i lubimy, niektóre są mniej popularne, ale warte poznania i jedzenia na co dzień. O innych, może tych bardziej powszechnych jak np. o pomidorze, zielonych sałatach, cebuli, brokule — nie piszemy oddzielnie. Częściowo informacje o ich wspaniałym wpływie na organizm ludzki znajdziecie Państwo w innych partiach książki — choćby w rozdziale o sokach. Ten swoisty leksykon wiedzy o zdrowych produktach można by rozszerzać właściwie w nieskończoność. Mamy nadzieję, że opisy tych składników pożywienia, które tu są, będą wystarczającą inspiracją do sięgnięcia po nie i inne nie przedstawione tutaj, a równie zdrowe i niezbędne produkty. Chcemy, by ta książka pomogła Wam, drodzy Czytelnicy, w zmianie Waszej codziennej diety na bardziej zdrową, a tym, którzy już starają się jeść jak najrozsądniej, dostarczyła kolejnych cennych wiadomości i inspiracji w przygotowywaniu posiłków. Czytajcie więc i uczcie się z tej swoistej encyklopedii żywienia, aby Wasze życie biegło w zdrowiu i sile.

W kioskach wydawnictwo to nie jest już do dostania, ale przypominamy, że ciągle jest do nabycia w sprzedaży wysyłkowej. "Jedz zdrowo i nie choruj" to bardzo ciekawa publikacja, z której dowiecie się co i jak jeść, aby na długie lata pozostać w jak najlepszej formie. Dzwońcie (12) 633 18 15, lub piszcie: redakcja@uzdrawiacz.com.pl i zamawiajcie!

Ambrozja

Strona www.uzdrawiacz.com.pl korzysta z plików cookies celem ułatwienia korzystania z serwisu. Zapoznaj się z naszą polityką prywatności lub określ warunki przechowywania/dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Więcej o plikach cookies znajdziesz na stronie wszystkoociasteczkach.pl.